Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Jultid i Oberá

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Wed, December 28, 2011 17:56

Nu är glada julen slut, slut, slut – julegranen kläddes av igår efter julfesten på Annandagen. Granen som stått i läsesalen sedan den 13 december har gjort sitt, den såg ganska trött ut med sina mjuka grenar med långa barr. Den stora talliknande yviga ”granen” i kyrkan får hänga med några dagar till.

Dagarna inför julen var intensiva, 4:e advent var det mässa två gånger i Olaus Petri och en mässa ute i Campo Ramon, där det även förrättades dop av 7 barn i olika åldrar, likaså konfirmation för 6 barn. Utanför kyrkan passade jag på att ta en bild på entrén, ett nytt häfte med gudtjänstordning och psalmer ska tryckas upp och en bild på kyrkan behövdes.

Måndag eftermiddag startade kyrkans bibelskola med diakonissan Haidée, pastor Padilha och söndagsskolefröknar, många barn och medföljande mammor dök upp. Bibelskolan pågick sedan varje dag med undervisning och sång i kyrksalen, därefter klipp och klistra med julprydnader och så mellanmål på gården utanför läsesalen. Mellanmål här betyder saft och många söta kakor, argentinarna är mycket begivna på sötsaker.

Lucia-tåget förbereddes också, lucia med tärnor fick fonetiskt anteckna texten till Natten går tunga fjät och Staffansvisan. Mercedes Berg är den som håller igång luciatraditionen med svensksången och det var träning med luciatåget varje dag 18-19. Lucia genomfördes Annandagens kväll i kyrkan och en gång vid det efterföljande kaffet på skolans innergård. Glittret jag medfört räckte till både tärnor och småänglar i julspelet.

Under dessa 5 dagar pågick samtidigt förberedelser med material för barnens pyssel och julspelet. Jag fick exempelvis uppdraget att konstruera fler vingar till småänglarna. Haidée hade hittat ett silverglänsande material som jag klippte till vingar.

Värmen slog till ordentligt, tisdag 20/12 uppmättes 40 grader, sedan sjönk temperaturen långsamt följande dagar. Efter jobbet denna varma tisdag åkte jag med Haidée till brodern Betos gård med en nybyggd pool. Där låg vi och flöt medan solen sakta sänkte sig. Men på onsdagskvällen hade jag och Aletta pepparkaksbak i hettan, gasugnen brassade också värme. Efter baket for jag med till församlingsrådets julmiddag ute vid Parque de Naciones, mycket att vara med om som volontär!

Torsdag den 22/12 – vintersolstånd i Sverige, och förstås sommarsolstånd på denna sida av klotet. Årets mörkaste resp ljusaste dag! Fast någon midsommarfest blev det inte i Oberá, de hävdar att midsommar är i juni. Kanske inte ljuset som ska firas utan istället Johannes Döparen, San Juan.

Fredag, dan före dopparedan, var det ruschigt. Förmiddag med förberedelser inför Annandagen, avbrott för samling med skoladministration och kyrka kring bubblande cider och pan dulce (julkaka), utdelning av en julkappspåse med samma innehåll. Sen följde jag med pastorn till en klinik där Dolly Hultgren, 90 år, önskade bli döpt, jag fick assistera vid sjuksängen.

Därefter till stadens lokalradiostation, pastor Padilha talar där ca 7 minuter varje onsdag-fredag, intressant att få vara med och tjuvlyssna i studion.

Natten till julaftonen kom ett efterlängtat regn, en välsignelse för både människor och natur efter den långa torkan, regnet strilade hela dagen. Mer pepparkaksbak under förmiddagen, sedan julfika med klappar tillsammans med min extradotter Aletta från Simrishamn. Under eftermiddagen blev det Skype-kontakter med familjen. Julaftonsbön i kyrkan kl 20, därefter följde jag med konsul Andersson till stor middag hos ena dottern, mycket folk i sena kvällen med upplyst pool som dekoration. Raketer, smällare och bubbeldricka vid midnatt, som nyårsafton, sedan kom den försenade inhyrde tomten först kl 01.30. Uppsluppen klappfördelning, vink till tomten och så hem för lite sömn.

Juldagens otta sammanföll med mässtiden kl 09.00, som tur var efter den sena tomten. Efter mässan deltog jag i familjen Bergs (Haidées) asado ute på Betos och Ramonas chacra. Med mor Alfhild Johnson kan man tala obehindrad svenska, av de många barnen är det enbart Mercedes som talar språket. Pappa Berg var av tysk härkomst och med spanska i skolan försvinner svenskan, helt naturligt i sig. Även denna juldag blev det flyt i poolen med familjen Berg.

Annandagen fortsatte förberedelserna inför kvällen, julspelet och Lucia-tåget, strykning av diverse plagg. Jag plockade även 100 påsar med godis som tomten skulle dela ut. Tyvärr blev nog inte anslutning lika stor som beräknat, så påsar kommer att delas ut till andra som är godissugna. Vi kommer att åka till vårdhemmet Santa Teresita med 34 handikappade personer, som nu får påsar med överblivet julgodis. /Ulla

  • Comments(0)