Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Busslivet i Argentina

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Thu, February 09, 2012 17:28

Argentina har knappast några järnvägar kvar, nedlagda efter konkurser i olika bolag. I stället finns numera en enorm bussflotta, både flotta och mindre flotta, som trafikerar hela landet. En mängd olika bussföretag står för transporterna, dubbeldäckare för långfärdsresor med ”flygservice” och övernattningar (ex 120 mil, ca 24 tim från Oberá till Buenos Aires), delsträckor och så lokalbussarna. Landet Argentina är 400 mil från norr till söder för att ge uppfattning om distanser.

I vardagsspråket talar man om ’colectivos’ och det ordet använder misionessvenskarna också i sin svenska. I Oberá med omnejd heter bussbolaget Capital del Monte, dvs skogens huvudstad, och alla bussar är gröna. Bussarna skiftar i standard, från skrotfärdiga till mer moderna. De gamla rullar vidare tack vare starka motorer, de låter som långtradare.

Måndag 6/2 åkte jag med bolaget Sol del Norte från Oberá till Puerto Iguazú, 30 mil norrut genom skogarna. Bussen fylldes på terminalen i Oberá, men turligt nog hade jag köpt biljett i förväg, nr 1, som gav frontplats på övre etaget. Snacka om utsikt! Fast samtidigt tror man hela tiden att ”nu krockar vi”, ”nu välter vi”, men chaufförerna är mycket skickliga. Otroligt hur de tar sig fram, det skrapar och smäller när de rundar gathörn, tar sig över de evinnerliga limporna och ner i avrinningsrännorna i gatorna. Svenska busschaffisar borde testa exvis Oberá, där det kryssas hit och dit över gatorna för att ta sig fram över olika hinder.

Resan upp till Iguazú tog sju timmar, en timme mer än utsatt tid, men bussen stannar på alla ställen där det står någon i skogen som vill följa med. Ingen toa på denna buss, istället korta stopp på någon terminal, 5 minuter för dem som behöver…

Men fram kom vi, jag släpade mitt bagage ca 200 m till Hotel Saint George (kolla webb om ni vill njuta av tropisk hotellmiljö), ursvettig och trött. Inte en blund under resan, jag är alltför nyfiken på vad som händer och kameran är ju alltid med. I säng, tisdag en dag vid poolen och ut till treriksröset, flodförgreningen vid Argentina, Paraguay och Brasilien. Enkel middag på hotellet, tog ett sista dopp i poolen 20.45, ensam med fullmånen. Tips till frusna svenskar, res hit! Klicka på bild från mitt hotellrum...

Slutligen; apropå bussar; den 31/1-1/2 gästades Oberá av de rosa bussarna, som far omkring på olika kontinenter. Denna 7-veckorsrutt passerade Oberá mellan Rio de Janeiro, Ushuaia och Santiago de Chile. 37 svenskar i 2 rosa, fd militärbussar, svenskregistrerade, från 1980. Man bor och lever i bussarna, sover inne och på taken. Bussguide och vägfinnare var svensktalande Marco från Bolivia. I Oberá blev de mottagna i Nordiska huset i Parque de Naciones, bland andra svenska obereños Lucia Holmgren som passligt nog hade födelsedag den 1 febr. Hon var mycket lycklig över årets besök och sångarhyllningen av den stora kören, som även sjöng Sankta Lucia. Asado båda kvällarna, under onsdag 1 febr var jag med gänget på förmiddagen, besökte Jorge Kächeles teplantage, svenska kyrkogården, Carlos Linneo och kyrkan. Om någon är intresserad av compact travelling; kolla www.rosabussarna.se! Bussresenärerna i Oberá var mellan 21 och 71 år.

Efter laddning i hotellpool och vattenfall i Iguazú - farväl Argentina!
Hasta luego! Abrazos a todos!/Ulla


  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post64