Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Misiones turistattraktioner i väster och öster

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Tue, January 31, 2012 02:27

Attraktioner, både högt och lågt

I Misiones ytterkanter finns kända turistmål, de flesta vid gränsfloderna. Det mest kända och numera ett naturunderverk är ju Iguazú-fallen i norr, vid gränserna mot Paraguay och Brasilien. I sydvästra Misiones ligger dessutom den enorma stålkonstruktionen med det stora korset i Santa Ana. (Googla La Cruz de Santa Ana Misiones för bilder och info). Korset ligger på en kulle och är totalt 83 meter högt, från den högsta nivån har man en vidsträckt utsikt över landskapet, Paraná-floden och städer och samhällen. Intill ligger ett fjärilshus och ett orkidéhus. Korset och övrigt är byggt av argentinska staten och provinsen Misiones som en turisattraktion, man vill gärna locka till sig fler besökare. Vi reste dit ett gäng i söndags i hettan, fruktade anstormning med köer, det är ju semestertider. Det var lugnt, för varmt antagligen. Men sedan svalkade vi oss vid Paraná-floden, badade i gränsvattnet mot Paraguay.

I korsets bottenplan finns en information- och souvenirshop. Bland böckerna hittade vi även SA Flodells bok ’Verano eterno’ – Den eviga sommaren, den dröm som emigranterna hade. Boken kan köpas till ett pris av 70,- pesos.

I motsatt riktning, i Misiones nordöstra hörn, där Uruguay-floden flyter söder ut, hittar man Saltos de Moconá. 'Saltos' är vattenfall och just dessa i Moconá blir synliga endast när det är lågvatten i Uruguay-floden. Under vattenytan ligger annars en 3 km lång förkastningsbrant på 10 meter, men just detta år fullt synliga och åtkomliga. Lördagen den 21 januari startade vi i morgonljuset och for ca 23 mil nordöstligt. Väl framme fick vi spänna på oss flytvästar och äntra en gummiflotte. Sedan styrde vår båtsman Arturo fram längs förkastningsbranten, snurrade och girade i vattenkaskaderna. Vi i flotten blev förstås blöta, men vad gör det i det starka solskenet. Där for vi omkring, plåtade och vinkade till andra turister på klipporna mittemot, på den brasilianska sidan. Här i Misiones är det tätt mellan länderna!
Varma hälsningar/UllaBildlänk:

http://www.google.se/search?q=saltos+de+mocona&hl=sv&rlz=1T4SKPT_svSE417&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BT0nT735CIPoggfR5ZitAQ&ved=0CCQQsAQ&biw=1280&bih=584

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post63