Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Släktresan till Argentina

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Fri, December 30, 2011 16:14

Lennart Sandström och medresenärer gjorde i november 2011 en släktresa till Argentina och tlllbringade några dagar i Oberá;

Ganska exakt hundra år efter släktingarna Gustav och Lova Nilssons utvandring till Brasilien och Argentina har vi, ett mindre sällskap på fyra personer, gjort en resa som vi aldrig kommer att glömma. Lova Nilsson, f. Grahn, Svensbyn, Piteå var syster till min farmor. Min far var alltså kusin med Einar Prytz-Nilsson. Han gjorde en resa tillbaka till Sverige 1964. Då träffade jag honom, men var då så pass ung att jag förmodligen inte ställde de frågor jag skulle ha ställt idag.

Först var vi ett par dagar vid Iguazu Falls, där vi besökte brasilianska sidan redan på ankomstdagen. Nästa dag åkte vi buss från Iguazu till fallen på argentinasidan. Mycket mäktigt, vädret osannolikt varmt i alla fall för oss norrbottningar som lämnade ett kylslaget Luleå den 30 oktober.

Efter en tämligen svettig bilresa från Iguazu kom vi fram mitt på dagen till Oberá. Vi installerade oss på hotell Vito Primero och gick sedan en runda på stan. Vi fick tidigt kontakt med Ulla von Platten, som visade sig vara en person som på ett gästvänligt och trevligt sätt svarade på våra frågor och funderingar. Vi kan inte ett ord spanska så hennes hjälp var mycket värdefull för oss. Fredag kl. 15 var det en träff i kyrkan där en grupp tredje generationens svenskar träffades för att försöka hålla svenskan vid liv. Att sitta med där vid kaffebordet kändes overkligt. Än märkligare blev det när någon föreslog att vi skulle sjunga lite svenska sånger. Där satt vi med svetten lackande värre än någonsin och sjöng ”Vintern rasat ut…”, en närmast absurd upplevelse.

Rolig och intressant var naturligtvis söndagens asado på Villa Svea då flera av släkten Prytz-Nilsson hade rest en bra bit för att träffas. Efter släktträffen åkte vi i bilar ut till den svenska kyrkogården och tittade på minnesmärken efter de första svenskarna.

Efter några dagar i Oberá åkte vi buss till Posadas. Tyckte vi det var varmt i Oberá, var det måttligt jämfört med Posadas. Mellan 32 och 37 grader varje dag utom en förmiddag då det lämpligt nog regnade lite. Med släktingen Vicky Prytz Nilsson skulle vi just den dagen till jesuitruinerna i San Ignacio. Mäktigt och intressant även det. Vi var också upp till det relativt nyuppförda stora korset i Santa Ana, som ligger mellan jesuitruinerna och Oberá. Där hade man en orkidéträdgård och ett fjärilshus som vi tittade på.

Vår resa avslutades i Buenos Aires, där vi efter några dagar äntrade vårt flyg för att starta den långa färden hem. En oförglömlig resa var till ända.

Tack Ulla, tack Vicky, Henry och Raul!

Resenärerna gm Lennart Sandström

Resenärerna nedanför dalahästen på Carlos Linneos husvägg: Fr vänster Lennart Sandström, Gunnel Berggren, Birgit Sandström och Leif Berggren, damerna är systrar.
Foto: UvP, 2011-11-06

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post60