Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Julklapp till skolbarn

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Sun, December 18, 2011 11:57

Fjärde advent och sommarlov!

Här i Oberá har det nu varit festliga avslutningar inför sommarlovet, fredag em var pastor Padilha och jag utanför stan till Escuela Syster Sigrid. Även i Instituto Carlos Linneo, svenskförsamlingens egen skola, är skolåret slut och det har varit diplomutdelningar och en hel del upptåg i Aula Magna Sven Arne Flodell. Sven Arne är ju vänföreningen Amigos de Misiones ordförande och har genom vängåvor fått till en stor aula för skolan. Instituto CL har omfattar numera 1.300 elever i alla åldrar, från småttingar till vuxna. Eleverna går i skift för att utnyttja lokalerna maximalt.

Det senaste tillskottet i utbildningarna i ICL inför kommande skolår är laboratorieundervisning. Att bli laboratorieassistent har hittills bara varit möjligt genom att praktisera och på så sätt lära sig yrket. ICL verkar vara den första utbildningen som ska vara organiserad och ge diplom.

Genom Amigos de Misiones ordnas stipendier till elever med ekonomiska behov, skolan är avgiftsbelagd. Stipendierna kostar 2.500 kronor per elev. Vänföreningen stöder även ytterligare skolverksamhet, dels Escuela Syster Sigrid, namnet efter den svenska sjuksyster som verkade här i flera decennier, dels Cuña Pirú, där ursprungsbefolkningen guaraní har en skola i den vackra Monte Virgen-skogen (Monte Virgen betyder egentligen urskogen).

Nu har barnen börjat sina sommarlovsdagar, men – för att ge fler möjligheter till utbildning:

Vill ni vara med och skänka en slant till detta?
Sätt gärna in ett julklappsbidrag på pg 22 83 49-7!
Läs gärna på Amigos på hemsida http://amigosdem.se/Amigos_de_Misiones/Information.html

Nedan ser ni bilder från skolorna;


Sommarlov för ICL-eleverna! Alla har skoluniformer, gröna byxor och kjolar, slipsar, vita skjortor och blusar och så svarta strumpor. Enkelt och praktiskt, ingen märkeshysteri för tonåringarna.
Dags för både sommarlov och julgran vid den högtidliga avslutningen i Syster Sigrids skola. Här har både lärare och elever vita rockar som skoluniform.


I Cuña Pirú sitter elever framför gamla datorer för att lära sig tekniken.Och slutligen en bild från Monte Virgen, ursprungsskogen med guaraní-indianerna. Språket guaraní talas mestadels i Paraguay numera, förutom spanskan. Valutan där heter också guaraní. Alla ord som har ett í betyder något med vatten, Iguassu betyder det stora, enorma vattnet. Saludos /Ulla

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post57