Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Ulla i Oberá

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Sat, October 22, 2011 10:56

Avocados (palta på Misionesmål), i morgonsol, jämförda med stor tändsticksask. Har plockats fullmogna och är underbart goda.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ullas andra vecka i Oberá

Nu känns det som jag har varit här länge! Dagarna svischar iväg, mycket att stå i. Börjar hitta i affärer för att komplettera i hushållet och titta på annat. Många små affärer med liknande sortiment, mycket är plastigt och Kina-importerat, kulturkrock när man ser sortimentet. Och i varje affär blir man jagad av expediterna, att bara gå in och titta verkar främmande för dem. Ibland är det en kedja av hantering om man handlar; en hjälper en, sen till en kassa för betalning/kvitto och sedan gärna någon som ska packa. Ibland förvirrande för oss effektiva nordbor som klarar allt i ett. Men förstås ett bra sätt att hålla folk i arbete. I snabbköpet får man tunna plastkassar i massor, passera kassörska och sedan iplockare.

En inköpstur till Encarnación i Paraguay klämde vi i början av veckan. Fyra damer i liten bil, Haidée med syster Beatriz, svenska Aletta och jag. Köpte bla två par jeans till garderoben, fick samtidigt lära mig att det endast finns bakfickor på dambyxor. Inga framfickor... När man undrar varför, tja, det är bara så. Vi lyckades fylla bakluckan med shoppingen, man ska helst inte ha något synligt i bilen när man passerar tullen. Vi två svenska damer fick visa upp oss i tullen vid både in- och utfart, passet fick en sida full av tjusiga stämplar. Vi hade varnats för långa köer vid gränsen, men förmodligen hade köpstormen lagt sig efter att Mors dag hade firats under söndagen.

Mors dag firar man ordentligt, mödrar är viktiga här. I kyrkan delades det ut blommor utställda på bord, det var gudstjänst både kl 09.00 och 20.00, kvällens "föreställning" var i det närmaste fullsatt. Jag fick debutera med att läsa text på spanska, dessutom ute i ett litet kapell i Campo Ramon, där de flesta har tyskt ursprung.

Utanför huset dundrar lokalbussarna fram. Första nätterna hörde jag trafikljudet väldigt bra, undrade om de körde med långtradare genom stan. Men det är just bussarna som låter så mycket och utanför huset är det en tillfällig sträcka utan bulor, så chaufförerna tycker nog att det passar att dra på. Frekvent busstrafik från centrum ut till omgivningarna. Staden är utbredd, väldigt få hus med fler än två/tre våningar.

Tvärs över gatan, sett från grinden på Casa Holmström

I torsdags kom ett plötsligt häftigt regn, det vräkte ner och rännstenen ute på gatan blev en mindre bäck, som forsade längs däcken på parkerade bilar. Betr parkering så backar man in i snedställda led, eftersom gatkanten ner mot trottoaren lutar kraftigt. Därav forsränningen vid regnväder. De dubbelfiliga, enkelriktade gatorna/avenidorna har bulor titt som tätt, ett sätt att hålla nere hastigheten, tror inte jag sett en enda skylt med hastighetsangivelse.

Här i huset börjar jag vänja mig vid inredningen; den som installerade kranen i köket glömde tydligen att kolla avståndet till diskhon, nu når den bara vasken. Så man får ordna ett eget vattenfall för att fylla diskhon. Varmvattenberederaren måste aktiveras före disk, dusch och tvätt, kräver viss planering. Men i jämförelse med hur många andra bor så är huset välutrustat.

Sladdar och prylar behövs på långresor och det är ett passande med adapters här i vägguttagen. Men nu har det börjat hända lite saker. Jag har exvis fått ett uttag moderniserat så att det passar för nya elprylar. Har köpt en microvågsugn för att värma mat. Gasugnen vågar jag mig inte på. Ett ångstrykjärn plus strykbräda för att fixa efter tvätten. En radio att lyssna på spanskan hemma och som även visar tiden. Tittar på tv ibland på kvällarna för snappa upp nyheter och underhållning.

Har köpt ytterligare en grendosa för nu börjar uttaget i vardagsrummet bågna och det är utsträckta sladdar till dator mm. Ett stort matbord har nu blivit kontor istället. Betr dator så är jag kopplad till lokalt nätverk för internet, men får nästan varje dag köra med felsökning, dra ut internetkabeln, starta om etc etc. Tålamod krävs. Har blivit "secretaria" på kyrkans kansli, diakonissan Haidée har en gammal seg dator, så nu har jag börjat använda min moderna Vaio för att fixa texter mm.

I kyrkans kök har jag hittat en gammal avlagd dammsugare. Den är som en stor burk, som invärtes har en brännugn där det knastrar och fräser när dammet och skräpet kommer in. Sugröret och tillbehör är av plast och mycket stora, men att städa med dammsugare är i alla fall ett framsteg.

Vid bläddrande i min ordbok råkade jag passera ordet miljöbrottsling (miljöbov kanske). När man sen ser den spanska översättningen förstår man varför det snackas så mycket på spanska: Miljöbov = 'persona que atenta contra las leyes medioambientales'. Svenskan är ju ett ordfattigt språk, men ibland är det ganska skönt att slippa så långa ordhärvor.

Källsortering eller miljöhantering verkar inte existera här, vad jag har uppfattat. Allt får gå i soporna tillsammans. Så nu är jag också en miljöbov. Och sopor placeras i stor papperskorg vid gatan, töms varje natt ex helger. Så fredagskvällar lutar sig svarta sopsäckar mot korgstolparna.

Det är lite speciellt att bo i ett eget hus på inhägnat område, det är tomt och öde i närmaste huset, renovering pågår, tur att man inte är mörkrädd.

Hillevi vid Singer-symaskinen

Häromdagen träffade jag Hillevi Skyttberg (SA Flodell har skrivit om henne tidigare i bloggen). Hon bor i ett mycket enkelt hus, hon talar om det som "min kåk" när hon språkar svenska. Hillevi fyller 91 år i februari, men är pigg som lärka. Hon berättade bl a om att hon lärt sig sy av sin mor, som sydde och sålde kläder. Jag fick Hillevi att sätta sig vid sin gamla Singer trampmaskin för att demonstrera sömnad. Hon bor tillsammans med ett barnbarn och har en son med familj intill.

Hillevis 'kåk' och grind

Fredag 21 oktober hade vi åter Svenska Cirkeln i kyrkans läsesal, sex deltagare dök upp. Nu har internet kopplats in och jag hade datorn med in. Vi lyssnade på svensk musik och några fick läsa sångtexter. Försöker hålla konversationen igång, det blir många hack och det stapplas med ordknappheten. Precis som när jag ska försöka mig på spanskan. Men alla är på gott humör och vi ska ses var 14:e dag fram till i början av december. Sen blir det mycket julpyssel och sommarvärme.

Och det är varmt långt in på kvällarna, igår kl 22 var det fortfarande 27 grader Celsius och de närmaste dagarna ska bli soliga!

Abrazos
Ulla


  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post47