Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Kleivens gata i Oberá

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Fri, October 14, 2011 11:14

Ulla var inbjuden till den högtidliga invigningen av en gata som har fått namn efter en av de första norska invandrarna i Argentina, Henry Oliver Kleiven från Mosjön i norra Norge. Här följer information från norska ambassaden i BsAs och dess ambassadör Nils Haugstveit:


Norske ambassadören invigde Kleivens gata.

Den 7 oktober 2011 invigde den norske ambassadören i Argentina, Nils Haugstveit, en gata som fått namnet Henry O Kleiven. År 1926 utvandrade Kleiven från Mosjön i norra Norge. Han kom till Oberá året därpå och började plantera yerba mate. Fyra år därefter reste han tillbaka till Mosjön för att gifta sig med sin älskade Frida. 85 år senare invigde ambassadören en gata med Kleivens namn. Kleiven hade gjort en stor insats att utveckla det lilla invandrarsamhället som idag räknar med över 100 000 invånare.

- Det är en stor är för oss att namnet på denna gata hedrar en norsk pionjär i Argentina och vi beundrar det arbete som Keiven har utfört i Oberá, sa bland annat ambassadör Haugstveit.

Nordiska gemenskapen

Förutom invigningen höll ambassadören en föreläsning om Norge och relationen till Argentina i Aula Magna Flodell i Instituto Carlos Linneo. Det visade sig att det fanns ett stort intresse att lära sig mera om Norge.

Barn, barnbarn och barnbarnsbarn bor i Oberá med omnejd. Gemenskapen med de övriga nordiska länderna är stor. Det nordiska huset, kyrkan Olaus Petri och skolan Instituto Carlos Linneo fyller en stor uppgift i samhället. De nordiska kulturminnesmärkena utökas nu med Kleivens gata. Detta skall hedra och påminna om dem som besegrade Atlanten för att söka sig en bättre framtid i Argentina.


Detta kort tog jag hos familjen Kleiven som alltid bjöd på fest på Nyårsafton (här år 1966). Henry är omgiven av tv Erik Söderlund och th Britta och Artur Grönheim.

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post45