Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Den första veckan i Oberá

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Fri, October 14, 2011 00:31

Hola Amigos!

Först ett klarläggande om bloggen; Ulla skriver, men eftersom ansv. utgivare är SA Flodell, syns hans namn vid inläggen.

Men nu, efter en dryg vecka i Oberá, tänkte jag sätta ner mina upplevelser på pränt. Sånt som man uppfattar med sina svenska ögon och öron. Alltså inget illa ment, om någon argentinare skulle tycka illa vara. Jag har ju ramlat rakt in i församling, skola och omgivning och försöker anpassa mig till den annorlunda miljön.

Det känns lite som att delta i en filminspelning, när man rör sig på gatorna och landsbygden; människor, hus och växter är främmande. Speciellt på landet finns miljöer som vi svenskar inte riktigt är vana vid, man bor oftast mycket spartanskt och enkelt. Jag har ju fått komma med på hembesök hos både gamla och unga och börjar se lite hur de bor. Och vi nordbor är givetvis bortskämda med komfort och moderniteter vad gäller bostäder och annat.

Min bostad kallar jag ’Casa Holmström’, efter Hjalmar Holmström och hans fru, syster Sigrid. De betydde mycket för svenskheten, hon var exvis ridande sjuksyster när hon kom hit på 1930-talet. Huset är som alla andra hus väl omgärdat av staket och grind, alltid nyckel med vid passager.

I huset är det rymligt, jag har kök med gasspis, stort vardagsrum, det finns två sovrum och badrum. Stilen är nog svensk sommarstuga med ett antal år på nacken, om man ska försöka jämföra.

Runt huset finns för oss exotiska växter: Man måste ansa hibiskusen & julstjärnan, dadelpalmen ser skräpig ut, men kronan sitter väldigt högt upp. I ett träd dinglar papaya, den kan man koka i sockerlag för dessert, undras om man kan få ner dem... Annars frodas våra krukväxter utomhus, så istället är det många som dekorerar inomhus med konstgjorda växter och mycket annat pynt. Vår svenska heminredningsstil är ju betydligt mer sparsmakad.

Som i många ”exotiska” länder är elledningar och annat dragna kors och tvärs. Likaså här till huset och jag har alla möjliga sladdar dragna i köket. Genom ventilen ut ur vardagsrummet är tv-ledningen dragen, där får den samsas med ett fågelbo, pinnarna syns i vardagsrummet. Muy interesante. Och det lokala datornätet får man oftast ha tålamod med innan det kommer igång.

Mina inköp för mat och annat praktiskt har mest skett på supermercadon Dinco. Stor kommers, gäller att lära sig nya namn och märken på produkter. Och så har de färdiglagad mat, mathållningen nu i början är lite blandad. Måste få igång ett grundsortiment av matvaror och annat.

Vid hembesök och andra möten är det många sorters kakor och sött som serveras. Man får passas sig för att själv inte blir som en muffins med mjuka kanter. Och så tycker de att vi svenskar är konstiga, som inte tar socker i kaffet och vill ha starkt svart kaffe. Här gäller pulverkaffe + socker + gräddpulver!

Min verksamhet hittills har blivit mycket ”ad hoc”, jag kommer till expeditionen på förmiddagen och då får jag veta vad som kan tänkas hända. Det kan bli plötsliga utryckningar, eftersom jag inte är insatt i vad som händer kring kyrka och skola. Bara att hänga med! Pastor Padilha och diakonissan Haidée rattar omkring i kyrkans pickup. Gator och vägar är skumpiga och lutar både hit och dit. Själv skulle jag önska mig en terränggående jeep här…. Och när det regnar forsar den röda lervällingen fram i rännstenar och längs vägkanter. Klättra in i bil resp. hoppa ut för att inte blöta ner sig. Den röda lerjorden blir smetig och bilarna blir helt nedstänkta av la tierra colorada.

Idag torsdag har det varit möte i läsesalen med Colmena de Damas (colmena = bikupa enligt lexikon) och de kanske gör ordet rättvisa. Det surras i alla fall ordentligt vid mötena... fast inte på svenska. Men mötena protokollförs och damerna ordnar med aktiviteter och samlar in pengar till kyrkans verksamhet.

Några gånger i månaden är det Svenska Cirkeln – då ska det talas svenska, avvikelser ska bestraffas med några pesos. Jag får väl bli övervakare och förstås berätta om Sverige och vad de nu vill veta.

Varje söndag kl. 09.00 är det gudstjänst i Olaus Petri, allt är på spanska numera. Kända psalmer med spanska texter, fast jag har även sjungit svenska psalmtexter med deltagarna i svenska cirkeln.

Den 23 oktober är det val i Argentina, banderoller hänger över gatorna, det är politiker på tv – och det som är främmande för en svensk – högtalarbilar på gatorna med musik och propaganda. Man får en Evita-känsla, för er som sett filmen.

Och solen har sin gång, den går upp i öster, men sen vandrar den vidare norrut. För att tänka soltid och väderstreck måste man passa sig. Hemmavid tar man ut riktning med solen i söder, här är det omvänt. Som mycket annat med det vi är vana vid.

Så kära Amigos, min första vecka i Oberá har passerat, nu får jag försöka flyta in i vardagslivet. Förhoppningsvis kommer språkkunskaperna att tillta, blockerad blir man när man hamnar i en grupp, som pratar om sina självklara ämnen, ingen idé att försöka yttra sig. Luftlandsatt i Argentina, men snart utökar jag reviren!

Saludos y abrazos
Ulla von Platten

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post44