Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Kulturmöte i Viadutos

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Thu, September 08, 2011 11:11


Gunvor Flodell och Vilma Bohm talar i Amfiteatern i ViadutosPå förmiddagen den 27 maj 2011 möter vi hundratals entusiastiska svenskar och svenskättlingar i Amfiteatern i Viadutos. De har kommit ända från Caxias och Farroupilhas 300 km söderut. De flesta heter Bohm eller är ingifta i familjen. Andra heter Nilsson, Lidbom och Sundström (idag Sundstron). I den senare familjen finns en ättling som är katolsk präst. Det dånar i teatern. Skolbarn är ditkommenderade för att lära sig om invandringen. Gunvor och jag håller korta föreläsningar i svensk emigranthistoria på spanska. För vår del är det inga problem att förstå portugisiska men det sägs alltid att brasilianarna har svårt att förstå spanska. Brasilien dominerar i Sydamerika och man kallar sig o mais grande do mundo. Argentinarna klagar på sina grannar att de inte lägger manken till att förstå spanskan. När Vilma Bohm från Farroupilha tar till orda verkar publiken slappna av. Hon har ett livligt temperament och talar engagerande. Tack vare henne och hennes familj finns nu ett stort svenskt kulturhus på hennes hemort. Hon bildar också en länk i forskningen, eftersom hon bor nära arkiven i Porto Alegre och även utgivit en bok om svensk invandring och speciellt om sin egen familjs historia ända från Skåne.

Efter föreläsningarna blir det frågestund och hälsningar. En reslig man med distingerat utseende reser sig och betygar sin glädje över immigrantdagarna. Det är Artur Lidbom från Erechim, barnbarn till Olof Petter Lidbom. Fadern hette Olof Albert Lidbom född 1898 i Borgsjö, modern ryska. Den reslige mannen berättar elokvent om sitt svenska arv och hur han förvaltat det.

Det är med stor glädje vi får lyssna till många vittnesbörd om det svenska arvet. Under lång tid har svenskarna och deras ättlingar varit isolerade på olika platser i staten Rio Grande do Sul. Vid detta hundraårsminne har vi nått många som tidigare inte känt varandra, vilket lovar gott inför framtiden. Temat har varit ett möte med svenskar i Argentina och Brasilien och ett närmare samarbete. Artur Lidbom lovar att inom två år bjuda svenskarna till fest i Erechim.

När emigranterna från Europa kom till staten RS var denna stat i full sysselsättning med att bygga vägar och järnvägar. Många arbetare hade i sina hemländer varit med om liknande byggprojekt. Arbetarna som inte var införstådda med jordbruk fick nu inkomster från sådana projekt. Efter lunchen och folkdanserna fick vi åka på en tur omkring staden. Vi fick se brobyggen med järnvägsspår från början av 1900-talet. Samtidigt fick vi svar på varför staden hade det inte fullt så fantasifulla namnet Viadutos (viadukterna). När vi kom hem från utflykten uppmärksammade vi en hel del människor som kom gående i badkappa på gatorna. Det såg surrealistiskt ut. Snart kom vi fram till en badplats med varma källor (aguas termales) i stadens centrum. Staden hade byggt ett stort badhus med restauranger. Stadens innevånare klädde sig i badkappa och promenerade till badhuset, badade och åt middag. Det såg sorglöst och behagligt ut med de badklädda innevånarna flanerande på gatan.

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post35