Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Till Brasilien

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Thu, September 08, 2011 10:44

Gränsfloderna till provinsen Misiones heter i väster Rio Paraná och öster Rio Uruguay. De flyter tillsammans i söder och bildar Rio de la Plata som Evert Taube besjunger. Det märkliga med Taubes vistelse är att samtidigt med hans visor om Samborombón och Pampas blir tangon officiell musik i landet.

Nu är vi närmare 50 svenskar och svenskättlingar som i två bussar färdas över den mäktiga Rio Uruguay på en bräcklig färja till Porto Mauá på den brasilianska sidan. Den svala natten bildar dimma över skogen och floden men den upphör ganska snart när solen värmer upp landskapet. Tulldeklarationerna klarar chauffören snabbt av för oss alla och vi åker in i det brasilianska landskapet som är helt annorlunda upparbetat än det argentinska. Här möter vi stora arealer uppodlad mark med böljande sädesfält. Hur kommer det sig?

Presidenten Lula satsade för några år sedan på jordbruk och gav bönderna fördelaktiga lån. På den argentinska sidan fortsätter man med yerba- och té-plantager med risk för överproduktion. Bönderna i Misiones hankar sig hjälpligt fram och inkomsten från jordbruket ligger på existensminimum. Den röda jorden är bördig men bönderna har stora svårigheter med att förnya sina jordbruk. När vi kommer in i Brasilien märker vi ett helt annat välstånd än i Argentina. Det fanns flera i bussen som menade, att om de varit unga hade de återvänt till jorden i Brasilien.

Nätterna är svala vid denna tid medan temperaturen stiger på dagen. Vägarna är asfalterade och högsta hastigheten är 80 km. Det känns tryggt och glädjen stiger. Man tar fram sånghäften och snart ljuder argentinsk folkmusik i bussen. Någon tar upp en svensk visa och den låter lika ljudligt. En svensk vill berätta en historia och skratten avlöser varandra.

Från Porto Mauá passerar bussen Ijuí, där vi på hemvägen kommer att stanna och njuta av deras matkultur och folkdans. Vi styr mot Passo Fundo och Erechim. På kvällen kommer vi till vårt mål som heter Viadutos. Utanför samhället ligger ett prästseminarium som upplåter sin anläggning till grupper. Prästseminariet består av ett antal stora byggnader och det är inte svårt att förstå att prästkallelsen varit betydligt starkare i ett tidigare skede. Enligt uppgift fanns det idag sju kandidater som var villiga att gå ut i församlingstjänst. Nu hyr man ut vissa delar som vandrarhem för att klara ekonomin. Rummen var stora och komforten bättre än de primitiva hotellen i Misiones. Vi hade inga svårigheter att känna oss hemma. Middagen var riklig och välsmakande med vin och öl till den som önskade det. Dagen därpå började hundraårsfirandet.  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post33