Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Oberá igen

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Thu, April 21, 2011 15:56
Vi har hunnit till Skärtorsdag - Jueves Santo. Vi har redan hunnit uppleva både soligt och 30 grader och tormenta - skyfall. Det är alltså ostadigt väder i april. Men vi tycker ändå att det är omväxlande och härligt. Gunvor tycker inte om den öronbedövande åskan och de lysande blixtarna.


Redan från måndag och tisdag gick efter flygschemat och vi möttes i Foz ( den brasilianska sidan) av Noemi och Nené. Vi åkte genom urskogen och stannade bara för lunch som var en veritabel måltid med alla klasser av kött och grönsaker samt min favoritefterrätt som är mamon och ost. Vi anlände omkring kl 15 till kyrkan. Glada ansikten mötte oss och bjöd oss in till läsesalen för kaffe och härligt bröd. Det var syföreningens damer som stod för välkomnandet. Det blev en härlig stund i glada vänners lag.


Utanför ingången till läsesalen hade maestro Humberto just avslutat stt stora arbete med en fresk som föreställer Dalahästen med de båda flaggorna som bakgrund. Humberto är verkligen en stor konstnär och han har fått rörelse och liv i fresken. Detta blir Amigos gåva till Skolans 50-årsjubileum och erkännandet av de båda utvandringarna 1890-91 och Kirunautvandringen 1909-11. Ett mycket värdigt minnesmärke och färgerna lyser upp hela väggen.


Under dessa två dagar har vi redan träffat många vänner och bekanta. Vi brukar gå till Alemana för att dricka förmiddagskaffe och där drack vi kaffe med rektor Sergio och en professor från Brasilien, Anita och Sverre Kleiven, Nené Andersson. Humerto hade bjudit mig till Syster Sigrids skola för att förklara varför vi firar påsken. Kvällen tillbringade vi med Alcira och Doly. Den senare hade gjort underbart goda empanadas av olika innehåll. Alcria talade mycket om sin kommande operation som gäller hennes ögon.


Dagarna kommer att gå fort medan vi är här och vi har många att besöka. Vi märker en helt ny stämning i församlingen. Man älskar den nye kyrkoherden Padilha som snabbt har kommit in i församlingens många verksamheter. Det är ju inta alltid så lätt att handskas med alla nationaliteter och önskemål och den stora skolverksamheten. Församlingen har tydligen funnit sin rätte herde. Man känner att människorna är glada och positiva. Vårt tempel OP är fyllt av folk. Jag tycker faktiskt att det kommer flera än på min tid. Andligheten är tillbaka. Kyrkans uppgift är ju att ge människorna ett hopp, det är väl det som är Påskens budskap.


Nu har Gunvor kommit tillbaka från Dinco som är en av de stora Supermercados. Alltid fyllt med folk. Priserna har stigit en del. Nu dricker vi vårt förmiddagskaffe och regnet vilar i luften.

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post31