Amigos

Amigos

Amigos de Misiones

Asociación Amigos de Misiones/Misiones Vänner grundades av Sven Arne Flodell 1974. Verksamheten organiserar resor i de svenska utvandrarnas fotspår till Brasilien och Argentina samt stödjer svenskättlingar och skolverksamhet.

Stockholm

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Mon, June 04, 2012 21:20

Sergelstorg och konserthuset
Olaus Petri med senare lärjungar i Brasilien och Argentina
Sankt Göran (Sten Sture) som räddade princessan (Sverige) från Draken (Danmark 1470)
Nedanför predikstolen Olaus Petri gravvård.
Nobelmuseet vid Stortorget
Så gick vi hem nöjda genom trånga gränder (måndag den 4 juni 2012)


  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post68

Visitas

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Sun, June 03, 2012 20:11Efter trettio timmars resa kommer våra gäster från Guaraní das Missões,Brasilien. Svenskättlingarna Bertil Nilsson och Vilmar Person för första gången i Sverige. Gunvor Flodell i mitten. Vilmar servera med det samma en god mate!
Vännerna från Misiones och Missões tillsammans med Amigos på trappan till Gustav Vasa kyrka.
Ulla, Haidée, Marie och PG vid söndagsmässan i Gustav Vasa kyrka den 3 juni

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post67

Amigos Brasilienfest

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Fri, June 01, 2012 14:35
STIPENDIAT FRÅN BRASILIEN VÄLKOMNAS!

Bienvenidos amigos brasileños y argentinos a Estocolmo!


VÄNNER FRÅN OBERA - HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

Den 2 juni anländer vår stipendiat från Brasilien, Vilmar Person. Han kommer med en släkting Bertil Bolivar Nilsson. Dessa familjer är de få som finns kvar i den ursprungliga svenskbosättningen 1891 i Nova Suecia, Guaraní das Missões. Vilmar har varit en eldsjäl och utfört ett stort arbete för svenskheten. Han har varit med om att utforma ett litet museum om svenskheten i Guaraní och på torget har han låtit uppföra ett minnesmärke. Alltsamman mycket blågult. Vi har gjort ett program för båda under sverigevistelsen:
söndag 3 juni: kl 11 högmässa i Gustav Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm. Må och tis visar vi Stockholm. Onsdag den 6: festligheterna på Skansen, to 7: Birka. Den 10 juni kl 14 Grillfest i Solna, i fonden av Blomgatan i Solna C. 13 juni: släktträff i Östra Eneby kyrka i Norrköping. 14-24 juni: gäster hos fam Angel i Västergötland och på Smögen. Den 25 juni hemresa till Brasilien.

Samtidigt kommer amigos från Oberá, Argentina: diakonissan Haidée Berg med svägerskan Ramona och hennes dotter Daniela och fästman Sergio. Lennart och Juanita inbjuder Haydee till sitt hem och Maria Holmgren de övriga tre.

Vi säger hjärtligt välkommen till vännerna från Brasilien och Argentina. Sydamerikanarna får uppleva vinterväder denna vecka!

Alla amigos som har tillfälle är välkomna till programpunkterna ovan. Till Asadon den 10 juni måste ni anmäla er så snart ni kan.

Bienvenidos amigos brasileños y argentinos a Estocolmo!

3 de junio a las 11 Misa en la iglesia Gustav Vasa Odenplan. Luego 6 de junio en Skansen para la fieta de la Bandera Sueca y el 7 visitar Birka que es la cuna de la historia sueca de los vikingos. El primer misionero Ansgar comenzó su obra de cristianizar a Suecia justamente en Birka en 830.

El 10 de junio a las 14hs FIESTA BRASILEÑA Y ARGENTINA CON GRAN ASADO en Solna. Los obereños Krister y Mikael haran un sabroso churrasco!

BIENVENDIOS TODOS!

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post66

Ulla åter i ett snöigt Stockholm

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Thu, February 16, 2012 22:53

Hola amigos!

För exakt en vecka sedan (9/2) lämnade jag Argentina via Foz do Iguazú, Sao Paulo och Frankfurt för att ett dygn senare stiga ut i svensk vinterkyla. Påtaglig skillnad i temperaturer, klädsel och underlag. I Oberá fick man kolla stegen på de ojämna trottoarerna, i Stockholm gäller slask och isfläckar. Vintern i Stockholm är ju ganska lynnig, snön kommer och försvinner.

Pest eller kolera; ständig sol, med pressande värme eller klar kylig luft + mer kläder? Just nu upplever jag det positiva med att känna sig fräsch, inte ständigt torka svett i ansiktet, när man dessutom hela tiden ska vara beredd på dubbla kindpussar vid sammanträffanden. Men jag saknar allt vackert grönt och blomstrande! Se den växande bananstocken, intill poolen vid Saint George, Puerto Iguazú!

Fortsättningsvis kommer mina inlägg från Stockholm!

Kramar/Abrazos
Ulla

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post65

Busslivet i Argentina

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Thu, February 09, 2012 17:28

Argentina har knappast några järnvägar kvar, nedlagda efter konkurser i olika bolag. I stället finns numera en enorm bussflotta, både flotta och mindre flotta, som trafikerar hela landet. En mängd olika bussföretag står för transporterna, dubbeldäckare för långfärdsresor med ”flygservice” och övernattningar (ex 120 mil, ca 24 tim från Oberá till Buenos Aires), delsträckor och så lokalbussarna. Landet Argentina är 400 mil från norr till söder för att ge uppfattning om distanser.

I vardagsspråket talar man om ’colectivos’ och det ordet använder misionessvenskarna också i sin svenska. I Oberá med omnejd heter bussbolaget Capital del Monte, dvs skogens huvudstad, och alla bussar är gröna. Bussarna skiftar i standard, från skrotfärdiga till mer moderna. De gamla rullar vidare tack vare starka motorer, de låter som långtradare.

Måndag 6/2 åkte jag med bolaget Sol del Norte från Oberá till Puerto Iguazú, 30 mil norrut genom skogarna. Bussen fylldes på terminalen i Oberá, men turligt nog hade jag köpt biljett i förväg, nr 1, som gav frontplats på övre etaget. Snacka om utsikt! Fast samtidigt tror man hela tiden att ”nu krockar vi”, ”nu välter vi”, men chaufförerna är mycket skickliga. Otroligt hur de tar sig fram, det skrapar och smäller när de rundar gathörn, tar sig över de evinnerliga limporna och ner i avrinningsrännorna i gatorna. Svenska busschaffisar borde testa exvis Oberá, där det kryssas hit och dit över gatorna för att ta sig fram över olika hinder.

Resan upp till Iguazú tog sju timmar, en timme mer än utsatt tid, men bussen stannar på alla ställen där det står någon i skogen som vill följa med. Ingen toa på denna buss, istället korta stopp på någon terminal, 5 minuter för dem som behöver…

Men fram kom vi, jag släpade mitt bagage ca 200 m till Hotel Saint George (kolla webb om ni vill njuta av tropisk hotellmiljö), ursvettig och trött. Inte en blund under resan, jag är alltför nyfiken på vad som händer och kameran är ju alltid med. I säng, tisdag en dag vid poolen och ut till treriksröset, flodförgreningen vid Argentina, Paraguay och Brasilien. Enkel middag på hotellet, tog ett sista dopp i poolen 20.45, ensam med fullmånen. Tips till frusna svenskar, res hit! Klicka på bild från mitt hotellrum...

Slutligen; apropå bussar; den 31/1-1/2 gästades Oberá av de rosa bussarna, som far omkring på olika kontinenter. Denna 7-veckorsrutt passerade Oberá mellan Rio de Janeiro, Ushuaia och Santiago de Chile. 37 svenskar i 2 rosa, fd militärbussar, svenskregistrerade, från 1980. Man bor och lever i bussarna, sover inne och på taken. Bussguide och vägfinnare var svensktalande Marco från Bolivia. I Oberá blev de mottagna i Nordiska huset i Parque de Naciones, bland andra svenska obereños Lucia Holmgren som passligt nog hade födelsedag den 1 febr. Hon var mycket lycklig över årets besök och sångarhyllningen av den stora kören, som även sjöng Sankta Lucia. Asado båda kvällarna, under onsdag 1 febr var jag med gänget på förmiddagen, besökte Jorge Kächeles teplantage, svenska kyrkogården, Carlos Linneo och kyrkan. Om någon är intresserad av compact travelling; kolla www.rosabussarna.se! Bussresenärerna i Oberá var mellan 21 och 71 år.

Efter laddning i hotellpool och vattenfall i Iguazú - farväl Argentina!
Hasta luego! Abrazos a todos!/Ulla


  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post64

Misiones turistattraktioner i väster och öster

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Tue, January 31, 2012 02:27

Attraktioner, både högt och lågt

I Misiones ytterkanter finns kända turistmål, de flesta vid gränsfloderna. Det mest kända och numera ett naturunderverk är ju Iguazú-fallen i norr, vid gränserna mot Paraguay och Brasilien. I sydvästra Misiones ligger dessutom den enorma stålkonstruktionen med det stora korset i Santa Ana. (Googla La Cruz de Santa Ana Misiones för bilder och info). Korset ligger på en kulle och är totalt 83 meter högt, från den högsta nivån har man en vidsträckt utsikt över landskapet, Paraná-floden och städer och samhällen. Intill ligger ett fjärilshus och ett orkidéhus. Korset och övrigt är byggt av argentinska staten och provinsen Misiones som en turisattraktion, man vill gärna locka till sig fler besökare. Vi reste dit ett gäng i söndags i hettan, fruktade anstormning med köer, det är ju semestertider. Det var lugnt, för varmt antagligen. Men sedan svalkade vi oss vid Paraná-floden, badade i gränsvattnet mot Paraguay.

I korsets bottenplan finns en information- och souvenirshop. Bland böckerna hittade vi även SA Flodells bok ’Verano eterno’ – Den eviga sommaren, den dröm som emigranterna hade. Boken kan köpas till ett pris av 70,- pesos.

I motsatt riktning, i Misiones nordöstra hörn, där Uruguay-floden flyter söder ut, hittar man Saltos de Moconá. 'Saltos' är vattenfall och just dessa i Moconá blir synliga endast när det är lågvatten i Uruguay-floden. Under vattenytan ligger annars en 3 km lång förkastningsbrant på 10 meter, men just detta år fullt synliga och åtkomliga. Lördagen den 21 januari startade vi i morgonljuset och for ca 23 mil nordöstligt. Väl framme fick vi spänna på oss flytvästar och äntra en gummiflotte. Sedan styrde vår båtsman Arturo fram längs förkastningsbranten, snurrade och girade i vattenkaskaderna. Vi i flotten blev förstås blöta, men vad gör det i det starka solskenet. Där for vi omkring, plåtade och vinkade till andra turister på klipporna mittemot, på den brasilianska sidan. Här i Misiones är det tätt mellan länderna!
Varma hälsningar/UllaBildlänk:

http://www.google.se/search?q=saltos+de+mocona&hl=sv&rlz=1T4SKPT_svSE417&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BT0nT735CIPoggfR5ZitAQ&ved=0CCQQsAQ&biw=1280&bih=584

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post63

Introduktion till svängig chamamé

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Fri, January 20, 2012 11:24

Chamamé-rapport från Misiones; Chamamé är den traditionella musiken och dansen i nordöstliga Argentina. Paraguay och de närmaste provinserna i Brasilien är också chamamé-områden. Huvudinstrumentet är dragspel plus gitarrer, ibland med fiol. Musiken, sångerna och stilarna kan varieras i det oändliga. Några tv-kanaler visar timslånga program från chamamédans under lördagskvällarna och det är tävlingar, ungefär som dansband hemmavid. Chango Spasiuk är kändis i Argentina för sina tolkningar, med på tv emellanåt, han turnerar även runt om i världen. Han har sin etniska bakgrund i Ukraina, det finns många sådana emigranter här i Oberá. Fernando Spasiuk, hans bror, har valt en annan bana, han är datorlärare i Carlos Linneo.

Fast numera är det nog mest äldre som ägnar sig åt musikformen, de yngre föredrar brasiliansk musik. Här i gränstrakterna har man tillgång till radiokanaler och man har t o m börjat tala om att språket börjar förändra sig till portugiska, språken ju ligger också nära varandra.

Just denna vecka i januari pågår den årliga Fiesta Nacional de Chamamé, detta år för 22:a gången, i provinsen Corrientes, söder om Misiones.

Årets festival: http://www.youtube.com/watch?v=t_lcG91w58M

Chango Spasiuk-länkar på youtube: Exempel - med vägar i Misiones, som långa röda band, med gropar och hål att kryssa runt. Den röda jorden lyser.

http://www.youtube.com/watch?v=HhLts3vxnIc&feature=related

Dans bort i vägen, dags att träna, här är det bara att sparka loss! Kolla in både musiker och de dansanta gästerna! Youtube; 5:37 minuter - så ni hinner lära er! Slå ihop vals och bugg så har ni chamamé. Dans är bra motion också! http://www.youtube.com/watch?v=d83Rt1FFq18&feature=related

Fortsättningskursen: Litet mer sofistikerat!

http://www.youtube.com/watch?v=_IK1FFWRLxY&feature=related

Uppvisning; mer avancerade turer:

http://www.youtube.com/watch?v=suvWfl_rN2k&feature=related

I afton dans: Nu är det bara att bjuda upp! Herrarna tar fram kohatten och läderstövlarna, macheten kan ni lämna hemma!

http://www.youtube.com/watch?v=F_V5z9dJBZo&feature=related

Ciao!/Ulla

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post62

Los Reyes Magos

AmigosPosted by Sven Arne Flodell Fri, January 06, 2012 00:10

Heliga tre konungar eller Los Reyes Magos - det är deras ankomst till Betlehem som firas denna Trettondag efter jul, de följde ju stjärnan som visade vägen.

Dagen har väl förlorat sin betydelse både i Sverige och i Argentina, julklapparna delas ut till julaftonen. I Spanien lever traditionen mer kvar med presenter till barnen från kungarna.

Läste på en webbsida om Los Reyes i Argentina, en del hoppas fortfarande på klappar av de tre konungarna och då ska man till natten sätta fram ett par skor (kan ju jämföras med julstrumpan), gärna tillsammans med lite gräs och vatten till kamelerna.

Här i Oberá finns en stor julkrubba på platsen framför katedralen San Antonio, stora pappersdockor och djur står uppställda, förstora genom att klicka på bilderna.

Aktuella temperaturer är 32-37 grader C i Misiones. ”Que calor” stönar lokalbefolkningen, men jag som tänker på alternativet med mörker, snö och halka kan stå ut med värmen. Klart man får torka sig emellanåt, jag svettas mest i ansiktet, dessutom tar jag numera en timmes siestatuppis i eftermiddagshettan, men tänk att kunna gå ut närmare midnatt i shorts och kortärmat och spana in den gnistrande natthimlen. Och nu är det dags att skörda druvorna, man ska visst koka dem som saft har jag fått veta, måste testa när jag ändå har dem så nära. Konsul Andersson blev den förste som skördade, klippte ner och fyllde en plastkasse med de blå druvorna. Annars plockar vi mest direkt från klasarna, pastor Padilha är också förtjust i dem. /Ulla

  • Comments(0)//blogg.amigosdem.se/#post61
Next »